/Materiały procesowe - kopie i ektrakty dotyczące spraw spornych zboru i gminy w Żychlinie z lat 1664-1735/.

/Materiały dotyczące spraw spornych zboru parcickiego, jego patronów i ministrów. Głównie odpisy i ekstrakty, także pozwy i listy z drugiej połowy XVII w./.

/Materiały - odpisy i kopie - dotyczące spraw procesowych gminy w Jędrychowicach z końca XVII w. zebrane przez J.D.Klosego w r. 1754 oraz pozwy dla patronów gminy/.

/Odpisy akt do sprawy przeciwko Latalskim właścicielom dóbr Dębnica - z powodu wystawienia tam domu modlitwy dla kalwinów. Wyrok nadaje konsystorz gnieźnienski w r.1682./.

/Materiały dotyczące rodziny Twardowskich/.

Literae urbium Prusicarum /ut videtur/ ad patronos religionis reformatae ut pro se apud regem intercedant na tampla sibi vi a catholicis eripiantur./Odpis końcowego fragmentu listu dotyczącego Torunia, Brodnicy, Gdańska; bez podpisów i daty/.

Agendy - ordynacje i introdukcje kapłanów i starszych zborowych.

Agendy - ordynacja i introdukcja duchownych i seniorów.

/Materiały dotyczące praw i przywilejów dysydentów, głównie odpisy fragmentów konstytucji i uniwersałów oraz odpis listu elektora brandenburskiego/.

/Oryginały i kopie materiałów dotyczące procesu o zamordowanie dysydenta Samuela Zieleńskiego w Krakowie/.

Materiały dotyczące spraw spornych władz kościoła katolickiego z dysydentami z lat 1603, 1648-1686, 1694 - kopie listów, pism urzędowych i pozwów/

Legenda aurea. - Jakub z Voragine (błogosławiony ; około 1228-1298) (Ge. Husner)
Na karcie ochronnej okładziny górnej rękopiśmienny wpis: Iacobus Ianuensis Legenda aurea oraz nieczytelne ślady wpisu.
Keywords: inkunabuły Biblioteki PTPN; Swięci chrześcijańscy -- -- legendy -- stare druki do 1500.; Hagiografia chrześcijańska -- średniowiecze -- stare druki do 1500.

Epigrammata ut pluvium jocosa et lusoria.

/Odpisy materiałów dotyczących ciężarów i trudności dysydentów w państwie polskim: listy, supliki, zestawienia trudności na tle dawnych uprawnień/.

/Odpisy materiałów z synodu w Lesznie 19 i 20 VI 1692, sprawozdania, pisma oraz listy do seniorów w związku z synodem/.

Rody szlacheckie w Wielkopolsce w XVI-XIX w. (ułożone alfabetycznie według nazwisk): G - Skowroński, Wojciech Józef (1904–1978)
Keywords: szlachta wielkopolska; mieszczaństwo wielkopolskie; genealogia; dane metrykalne; XVI-XX w.

Rody szlacheckie w Wielkopolsce w XVI-XIX w. (ułożone alfabetycznie według nazwisk): H - Skowroński, Wojciech Józef (1904–1978)
Keywords: szlachta wielkopolska; mieszczaństwo wielkopolskie; genealogia; dane metrykalne; XVI-XX w.

Rody szlacheckie w Wielkopolsce w XVI-XIX w. (ułożone alfabetycznie według nazwisk): R - Skowroński, Wojciech Józef (1904–1978)
Keywords: szlachta wielkopolska; mieszczaństwo wielkopolskie; genealogia; dane metrykalne; XVI-XX w.

Rody szlacheckie w Wielkopolsce w XVI-XIX w. (ułożone alfabetycznie według nazwisk): G - Skowroński, Wojciech Józef (1904–1978)
Keywords: szlachta wielkopolska; mieszczaństwo wielkopolskie; genealogia; dane metrykalne; XVI-XX w.

Rody szlacheckie w Wielkopolsce w XVI-XIX w. (ułożone alfabetycznie według nazwisk): B - Skowroński, Wojciech Józef (1904–1978)
Keywords: szlachta wielkopolska; mieszczaństwo wielkopolskie; genealogia; dane metrykalne; XVI-XX w.

Rody szlacheckie w Wielkopolsce w XVI-XIX w. (ułożone alfabetycznie według nazwisk): O - Skowroński, Wojciech Józef (1904–1978)
Keywords: szlachta wielkopolska; mieszczaństwo wielkopolskie; genealogia; dane metrykalne; XVI-XX w.

Rody szlacheckie w Wielkopolsce w XVI-XIX w. (ułożone alfabetycznie według nazwisk): N - Skowroński, Wojciech Józef (1904–1978)
Keywords: szlachta wielkopolska; mieszczaństwo wielkopolskie; genealogia; dane metrykalne; XVI-XX w.

Rody szlacheckie w Wielkopolsce w XVI-XIX w. (ułożone alfabetycznie według nazwisk): Z - Skowroński, Wojciech Józef (1904–1978)
Keywords: szlachta wielkopolska; mieszczaństwo wielkopolskie; genealogia; dane metrykalne; XVI-XX w.

Rody szlacheckie w Wielkopolsce w XVI-XIX w. (ułożone alfabetycznie według nazwisk): B - Skowroński, Wojciech Józef (1904–1978)
Keywords: szlachta wielkopolska; mieszczaństwo wielkopolskie; genealogia; dane metrykalne; XVI-XX w.