Analiza występowania wybranych patogenów bakteryjnych w kieszeniach przyzębnych i wycinkach ścian naczyń u pacjentów z miażdżycą tętnic oraz tętniakami aorty brzusznej - Kręgielczak Agnieszka
Przewlekłe zapalenia przyzębia uważane są za najczęstsze, obok próchnicy, procesy patologiczne występujące w obrębie jamy ustnej. Kieszonki przyzębne powstające w przebiegu tych chorób stanowią doskonałą niszę dla drobnoustrojów, a szczególnie pałeczek beztlenowych cechujących się dużą patogennością. Wykazano, że bakterie, produkty bakteryjne oraz mediatory zapalne i immunologiczne, obecne w zmienionym chorobowo przyzębiu mogą oddziaływać poza jamą ustną, a patogeny pochodzące z przyzębia mogą stanowić czynnik zapalny biorący udział w etiopatogenezie chorób naczyniowych związanych z procesami miażdżycowymi. Wprawdzie zagadnieniem występowania bakterii pochodzących z kieszonek przyzębnych w blaszkach miażdżycowych pobranych z naczyń wieńcowych, tętnic szyjnych oraz ścian tętniaków aorty brzusznej zajmowali się liczni naukowcy, rola periopatogenów w etiopatogenezie chorób naczyniowych nie jest do końca wyjaśniona. Postanowiono zatem podjąć badania dotyczące tego kontrowersyjnego problemu.Celem pracy była ocena stanu przyzębia u pacjentów z miażdżycą tętnic i tętniakami aorty brzusznej oraz badanie występowania i analiza jakościowa wybranych 5 patogenów bakteryjnych: Porphyromonas gingivalis, Tanarella forsythiensis, Actinomyces actinomycetemcomitans, Prevotella intermedia i Treponema denticola w kieszonkach przyzębnych tych pacjentów. Postanowiono ponadto sprawdzić, czy wybrane periopatogeny występują w blaszkach miażdżycowych lub wycinkach zmienionych chorobowo ścian tętniaków aorty.
Keywords: choroby przyzębia; periodontal pocket-microbiology; oral health; abdominal; aortic aneurysm; arteriosclerosis; arteries - microbiology; tętniak aorty brzusznej; stwardnienie tętnic; tętnice - mikrobiologia; kieszonka przyzębna-mikrobiologia; stan jamy ustnej