"Chłopskie źródła kultury" - Józef Burszta - (17.04.1914 - 06.07.1987); polski etnograf; socjolog; historyk; absolwent Uniwersytetu Poznańskiego; kierunki działalności badawczej to kultura wsi polskiej oraz dzieje i stan polskiej etnologii; https://pl.wikipedia.org/wiki/J%C3%B3zef_Burszta; (Ludowa Spółdzielnia Wydawnicza)
Książka opowiada o chłopskich źródłach kultury narodowej, z perspektywy podejścia etnogenetycznego, rozwojowego. Przedstawia zmienny w czasie stosunek kultury chłopskiej oraz narodowej w zmiennych i złożonych warunkach życia społecznego. Autor zwraca uwagę na kwestię rozwoju i powstania kultury chłopskiej, jako odrębnego nurtu w życiu kulturalnym narodu. Dodatkowo, przedstawia temat związku tej kultury z innymi, powstałymi w społeczeństwie.
Keywords: kultura chłopska; kultura wsi; wieś; chłopi; folklor; pańszczyzna; etnos; tradycja; kultura ludowa polska; Piastowie; chrześcijaństwo; folwark