"Wielkanoc w polskiej kulturze" - Katarzyna Czarnecka – dr hab., adiunkt w jednostce Zakład Retoryki, Pragmalingwistyki i Dziennikarstwa UAM; zainteresowania: współczesny polski język religijny (leksyka, stylistyka, pragmatyka, genologia); stylistyka tekstów dziennikarskich; problemy świadomości językowej; społeczne zróżnicowanie współczesnej polszczyzny (W drodze)
Zawiera: 1. Geneza i liturgia świąt Zmartwychwstania Pańskiego; 2. W kręgu zwyczajów wielkanocnych; 3. Najstarsze pieśni pasyjne i wielkanocne w języku polskim; 4. Osobliwości językowe pieśni wielkopostnych; 5. Osobliwości językowe pieśni wielkanocnych; 6. W kręgu kulturowym nazw wielkanocnych; 7. Przysłowia ludowe związane z okresem wielkanocnym; 8. Aneks; 9. Rozwiązanie niektórych skrótów;
Keywords: obyczaje; obrzędy; katolicyzm; Wielkanoc; święta kościelne; Pieśń religijna polska; liturgia katolicka; religia; rytuały; etnografia