"Przesądy i zwyczaje lecznicze kaszubskich rybaków nadmorskich" - Józef Torliński (1911-1968) - lekarz; doktor nauk medycznych; stypendysta Starostwa Krajowego Pomorskiego (Poznańskie Towarzystwo Przyjaciół Nauk)
Autor w swojej rozprawie doktorskiej pragnie przedstawić zwyczaje i przesądy lecznicze, które charakteryzowały nadmorskich rybaków kaszubskich i ich region. W rozdziale pierwszym skupia się na roślinnych środkach leczniczych, które używane były na terenie Kaszub. W kolejnym koncentruje się na znachorstwie oraz domowych zwyczajach radzenia sobie z chorobami (np. schorzenia płucne rybaków). Dalej przedstawia przesądy kaszubskich rybaków dotyczące zdrowia i życia. Ostatnie dwa rozdziały są próbą porównania spostrzeżeń autora z rozważaniami Floriana Ceynowa oraz przesądami dotyczącymi medycyny ludowej w całej Polsce. Autor swoje rozważania opiera na własnej obserwacji oraz analizie literatury przedmiotu.
Keywords: medycyna; medycyna ludowa; przesądy lecznicze; lecznictwo ludowe Kaszubów; znachorstwo; zielnictwo; domowe środki lecznicze; schorzenia