"Życie codzienne na dawnych ziemiach pruskich: człowiek a środowisko" - Mirosław J. Hoffmann - doktor habilitowany nauk humanistycznych; członek Zakładu Historii Krajów Nadbałtyckich w Istytucie Historii i Stosunków Międzynarodowych Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego; specjalizuje się w archeologii, archeologia bałtyjskiej oraz historii archeologii (Ośrodek Badań Naukowych im. Wojciecha Kętrzyńskiego)
Tomik ukazuje człowieka od pradziejów po XX wiek na tle otaczającej go przyrody. Pokazuje jakie były jego obawy i nadzieje związane ze stałym obcowaniem z naturą. Prezentuje sposób patrzenia ludzi na środowisko przyrodnicze, w którym żyją. Znalazło to odbicie także w literaturze i kulturze ludowej, ściśle połączonej z przyrodą. Kolejne artykuły poruszają tematykę: zespołów zamkowych, urządzeń miejskich, szpitalnictwa, chorób, kultury ludowej.
Keywords: przyroda Warmii i Mazur; życie codzienne; wierzenia ludowe; przesądy ludowe; lecznictwo ludowe; dżuma; szpitalnictwo; barok; średniowiecze; żywioły