"Stosunki narodowościowo - wyznaniowe na Litwie i Rusi w świetle źródeł oficyalnych" - Jan Czekanowski (1882 - 1965) - polski antropolog; etnograf; statystyk; językoznawca; doktor honoris causa; https://pl.wikipedia.org/wiki/Jan_Czekanowski
W swojej pracy autor opisuje stosunki narodowościowe na Litwie i Rusi. Prezentuje statystyki, które dotyczą Polaków na ziemiach wschodnich i różnice w polskich i rosyjskich źródłach danych dotyczących tego samego tematu. Konfrontując ze sobą różne źródła, autor omawia też wyniki badań dotyczące obecności katolików oraz prawosławnych na Litwie i Rusi. Odnosi też temat wyznania do polityki panującej na opisywanych terenach.
Keywords: stosunki narodowościowe; Litwa; Ruś; katolicyzm; prawosławie; parafie; polityka; gubernie; Rosjanie; wiara; religia