O potrzebach zmian systemu ochrony dziedzictwa archeologicznego - Trzciński, Maciej (Wydawnictwo Poznańskiego Towarzystwa Przyjaciół Nauk)
Praca zbiorowa pod redakcją Alicji Jagielskiej-Burduk oraz Wojciech Szafrańskiego jest kontynuacją zagadnień omawianych w tomie 1: „Kultura w praktyce. Zagadnienia prawne” (Poznań 2012). Autorami artykułów są prawnicy oraz przedstawicieli Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego, Narodowego Instytutu Muzealnictwa i Ochrony Zbiorów, a w konsekwencji stworzeniu unikatowego warsztatu eksperckiego. Tom daje szansę z jednej strony na zapoznanie się z mechanizmami funkcjonującymi na rynku sztuki czy w ramach ochrony dziedzictwa kulturowego, z drugiej zawiera wiele uwag i rozstrzygnięć pozwalających na ich empiryczne wykorzystanie, co stanowi cel redaktorów „Kultury w praktyce”. Drugi tom z serii „Kultura w praktyce” nie przypadkowo został tak skonstruowany, iż łączy w sobie problematykę ochrony dziedzictwa i rynku sztuki, poszczególni autorzy zajmujący się szeregiem szczegółowych problemów dostrzegają związki między oboma elementami, funkcjonującymi na podobnych zasadach jak przenikająca się sfera publiczna i prywatna - z pozostającym pytaniem o ich wzajemne zależności i granice.
Keywords: ochrona zbytków; prawo ochrony zabytków