Skrypt z chemii sądowej - Jasiewicz Beata (Wydział Chemii UAM)
Wykrywanie związków patologicznych w płynach ustrojowych; Analiza śliny, Wykrywanie jonów tiocyjanowych,Wytrącanie mucyny, Wykrywanie białka w ślinie, Analiza moczuOznaczanie pH moczu, Wykrywanie jonów NH4+, Wykrywanie kwasu moczowego, mocznika, kreatyniny metodą Jaffego, kreatyniny metodą Weyla, indykanu, związków ketonowych, barwników żółciowych. Wykrywanie białka kwasem sulfosalicylowym,Półilościowe oznaczanie cukru w moczu – próba Benedicta, Wykrywanie urobiliny - próba Bogomołowa; Identyfikacja alkaloidów oraz niektórych leków w moczu; Wykrywanie alkaloidów w moczu; Wykrywanie leków przeciwbólowych, przeciwzapalnych. i nasennych w moczu; Wykrywanie opioidów w moczu, Oznaczanie metabolitów aspiryny w moczu, Ocena narażenia na toluen – oznaczanie kwasu hipurowego w moczu; Oznaczanie leków przeciwdepresyjnych w paznokciach i włosach; Oznaczanie środków przeciwdepresyjnych w paznokciach; Oznaczanie haloperidolu; Oznaczanie flupentixolu; Oznaczanie citalopramu i desmetylocitalopramu; Oznaczanie acebutololu i kwasu salicylowego; Oznaczanie środków przeciwdepresyjnych we włosach; Oznaczanie haloperidolu i flupentixolu; Oznaczanie citalopramu i desmetylocitalopramu; Oznaczanie acebutololu i kwasu salicylowego; Analiza włosów na obecność metali ciężkich; Metody identyfikacyjne w chemii sądowej; Analiza odcisków palców; Ujawnianie odcisków palców za pomocą proszków daktyloskopijnych; Ujawnianie odcisków palców za pomocą par jodu; Ujawnianie odcisków palców za pomocą roztworu ninhydryny; Ujawnianie odcisków palców za pomocą metody cyjanoakrylowej i barwnika BASIC YELLOW; Ujawnianie śladów krwawych za pomocą luminolui barwnika AMIDO BLACK; Analiza odcisków uszu; Ujawnianie odcisków uszu za pomocą proszków daktyloskopijnych. Ujawnianie odcisków uszu za pomocą ninhydryny; Ujawnianie odcisków uszu za pomocą par jodu; Ujawnianie śladów stop, butów oraz opon samochodowych za pomocą odlewów gipsowych; Ujawnianie usuniętych numerów i oznaczeń z klucza; Analiza materiałów dowodowych na obecność narkotyków; Analiza materiałów dowodowych na obecność amfetaminy i jej pochodnych; Analiza proszku na obecność amfetaminy; Analiza jakościowa proszku na obecnośćamfetaminy (TLC); Analiza tabletek na obecność pochodnychamfetaminy; Analiza materiałów dowodowych na obecność D9-tetrahydrokanabinolu (D9-THC) – TLC; Badania identyfikacyjno-porównawcze materiałów kryjącychna dokumencie (analiza żeli długopisowych).
Keywords: chemia sądowa