Kinetyka reakcji enzymatycznych - Bełtowska-Brzezinska, Maria; Michalska Karolina (Wydział Chemii UAM)
Podstawowe pojęcia kinetyki chemicznej (szybkość reakcji, reakcje elementarne, cząsteczkowośći rząd reakcji). Równania kinetyczne prostych reakcji zerowego i pierwszego rzędu oraz reakcji następczych, z etapemodwracalnym poprzedzającym etap nieodwracalny. Energia aktywacji. Mechanizm i kinetyka mikroheterogenicznychreakcji katalitycznych.
Keywords: chemia fizyczna; kataliza mikroheterogeniczna; hydroliza sacharozy katalizowana przez inwertazę; mechanizm i kinetyka reakcji enzymatycznych