Materiały do balneologii krajowej
Uzdrowiska małopolskie - głównie prospekty, korespondencja, dwie rozprawy B. Lutostańskiego
Keywords: Żegiestów Zdrój; medycyna 19w.; Rymanów; Krynica; Rabka; Szczawnica; balneologia; uzdrowiska 19w.; Kudowa Zdrój; leczenie uzdrowiskowe; korespondencja 19w; kąpiele lecznicze; wody mineralne 19w.; Ciechocinek; Bolesław Ludwik Lutostański (1837-1890) lekarz (balneolog), publicysta, powstaniec; Iwonicz